Op 9 september 2018 heeft de werkgroep Eerdelogie van de Dorpsraad een groots evenement georganiseerd ter herdenking van twee markante personen uit de Eerdse geschiedenis: Pastoor Willenborg en Bernard van Dam. Aanleiding was het jaar 2018 waarin de 120e geboortedag van Pastoor Joseph Willenborg in 2018 en de 60e sterfdag van Bernard van Dam samenvielen. Deze twee Eerdenaren hebben op verschillende manieren veel voor de Eerdse gemeenschap betekend.
De herdenking had tal van elementen, waaronder een presentatie van de familie Willenborg en een lezing van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over Bernard van Dam; Gerard bracht zijn verhaal vanaf de preekstoel. Daarnaast was er een wandelroute in Eerde uitgezet en was de St. Antoniusmolen (tot 1923 in eigendom van familie Van Dam) al draaiend te bezichtigen onder leiding van gidsen.
Met de toespraken, beelden en verhalen en natuurlijk de muziek van fanfare en kerkkoor (die historisch nauw verbonden zijn aan Willenborg en Van Dam) werd tegelijk een verbinding gelegd tussen heden, verleden en toekomst. Het belangrijkste element was echter de duotentoonstelling van enerzijds schilderijen van Pastoor Willenborg en anderzijds een overzichtstentoonstelling van het werk en over het leven van Bernard van Dam.
Gerard Rooijakkers brengt zijn gepassioneerde verhaal over zijn ‘held’ Bernard van Dam vanaf de preekstoel.
Tentoonstelling
De tentoonstelling was geweldig mooi van opzet en de openingsbijeenkomst boeide de bomvolle kerk van begin tot eind. Vooral het betoog van Gerard Rooijakkers vanaf de preekstoel maakte veel indruk. We kunnen niet anders zeggen dan dat de werkgroep Eerdologie - in samenwerking met andere verenigingen en instanties uit Eerde - een puik stukje werk heeft afgeleverd: de tentoonstelling gaf een goed overzicht van alle facetten van het werk en leven van Bernard van Dam en pastoor Willenborg. Ook de 2e zondag waren veel familieleden en belangstellenden in de kerk op bezoek om (nogmaals) goed rond te kijken. De organisatie zag zich zelfs genoodzaakt om de expositie een uur langer open te houden. Een alom geslaagde expositie dus.
Voor de gelegenheid had de stichting ook nog een familiebijeenkomst georganiseerd. Ruim 100 nazaten van Bernard van Dam hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging en die hebben door de mooie tentoonstelling uitvoerig kennis kunnen nemen van het werk van hun ‘beroemde’ voorvader.
Drukte tijdens de tentoonstelling.
Aankondiging publicatie gehele oeuvre
Dit speciale evenement was tevens een goede gelegenheid voor de Stichting Bernard van Dam 1881-1958 om de plannen te onthullen om het volledige werk van Bernard van Dam te digitaal te publiceren op de website van de stichting. Het gehele oeuvre, maar ook veel van de levensbeschrijving van Bernard van Dam is vanaf november 2019 in een mooie box ook te bestellen op deze site.