Het was spannend voor onze Stichting: hoeveel mensen zouden op deze zonnige, warme eerste paasdag de weg naar de Eerdse kerk vinden? De opkomst van zo’n 100 genodigden en belangstellenden bij de eerste presentatie van de publicatie ‘Brabants Dorpsleven’ van Bernard van Dam mag een groot succes genoemd worden. Vanuit vele uithoeken van Brabant waren mensen gekomen om de presentatie, de lezing van Gerard Rooijakkers en de onthulling van de nieuwe website door creatief wonder Martijn van Dam bij te wonen. Bergeijk, Grubbenvorst, Tilburg, Uden, Gemert, Son en uiteraard Meierijstad en omliggende plaatsen waren vertegenwoordigd.
Ans van Tilborg-Jansen, bestuurslid, was de charmante presentatrice van het programma. Op luchtige en moderne wijze nam webbouwer Martijn ons mee door de nieuwe website. Het verhaal was doorspekt met de persoonlijke drijfveren om zijn bijdrage hieraan te leveren. Een leuke manier om kennis te maken met een jongere creatieve telg uit het geslacht Van Dam.
Daarna volgde een lezing van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers, die voorafgaand nog werd toegezongen omdat 21 april ook zíjn geboortedag is. Hij benadrukte het grote cultuurhistorische belang van de teksten en tekeningen van Bernard van Dam. Dit deed Gerard onder andere aan de hand van enkele alinea’s uit zijn columns, waaronder het eerste journalistieke stuk uit 1927 over de landbouwtentoonstelling in Boxtel.
Ben van Dam (Voorzitter) overhandigt het eerste deel van Brabants Dorpsleven aan Ad Latijnhouwers
Het eerste deel van de publicatie was er ook in geprinte vorm. Het bevat maar liefst 255 pagina’s tekst en tekeningen, waarvan een groot aantal nog nooit gepubliceerd is. Dit eerste geprinte exemplaar werd officieel aangeboden aan de oud-voorzitter van de voormalige Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB), de heer Ad Latijnhouwers. De NCB heeft in de eerste helft van de vorige eeuw een belangrijke rol vervuld als belangenbehartiger van met name de Brabantse boeren. Want later mochten er ook boeren buiten Brabant lid worden en zelfs protestante boeren. Maar die moesten extra contributie betalen! Tot bisschop Bekkers in de jaren ‘60 een eind maakte aan die onrechtvaardigheid, zo leerden we die middag van Gerard Rooijakkers.
Na afloop van de bijeenkomst was er nog een gezellige nazit onder het genot van een drankje. Als bestuur kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde presentatie. Onze dank gaat uit naar de Stichting Vrienden van de Eerdse kerk voor hun prima medewerking. Een grote opkomst en het feit dat de website inmiddels al door meer dan 1000 personen is bezocht zegt genoeg. En dan te weten dat er nog 7 themadelen worden gepubliceerd. Voor de goede orde vermelden we hier nog de volgende presentatiedata.
Vrijdag 28 juni: Deel 2 Grootvee en deel 3 Kleinvee, locatie: Museum SIEMEI, Noordkade te Veghel
Zondag 29 september: Deel 4 Landbouwpolitiek, deel 5 Ambachten en deel 6 Gebruiken, locatie Boerenbondsmuseum in Gemert
Vrijdag 29 november: Deel 7 Biografie en deel 8 Aan den Ooiver in Battle-dress, locatie: n.t.b.
Bekijk de foto’s van de eerste presentatie:





















